Veilig en zichtbaar motorrijden
Verhoog het contrast tussen jou en je medeweggebruikers!

De herfsttijd is weer aangebroken. De tijd dat dat je langer in het donker aan het verkeer deelneemt, neemt toe. Zeker voor motorrijders is dit gecombineerd met de vallende bladeren en andere gladheid een periode om stil te staan bij zichtbaarheid voor jou en je mede weggebruikers.

Andere weggebruikers zijn vaak niet alert op motorrijders en signaleren hen te laat. Dit probleem wordt groter tijdens de wintermaanden. Vaak wordt aangenomen dat dit komt doordat motorrijders minder zichtbaar en opvallend zijn dan andere, meestal grotere voertuigen. In 50 % van de motorongevallen in Nederland is een andere verkeersdeelnemer (meestal automobilist) betrokken. Deze automobilisten geven dan doorgaans als reden dat ze wel hebben gekeken, maar de motorrijder niet hebben gezien. De term hiervoor is ‘looked-but-failed-to-see’

Opvallen?

Fluorescerende- en reflectie motorkleding kan het sneller herkennen van de motorrijder zeker verhogen. Daarbij is fluor vooral overdag zichtbaar en reflectie licht op in het donker. Ook kan de herkenbaarheid worden verhoogd door de motorjas te voorzien van verlichting, zoals de Macna Led light. Dit lampje wordt via klittenband bevestigd op je motorjas. Gebruik dan voor zichtbaarheid vooral de knipperfunctie die contrast verhogend werkt en aandacht vraagt. De nieuwste technologie van Macna bestaat uit de Night-Eye collectie. Deze motorjassen zijn voorzien van een speciale stof die bestaat uit minuscule glasdeeltjes die licht weerkaatsen in de richting waar het vandaan komt. Hierdoor ben je optimaal zichtbaar wanneer koplampen op jou schijnen.

Slijtvaste motorkleding voorkomt verwondingen. Ook het dragen van goede protectie op kritische plaatsen kan een hoop leed voorkomen.

Het dragen van een speciale motorbroek- en laarzen vermindert de kans op ernstige verwondingen aan het onderlichaam met 68% en het dragen van een motorjas en motorhandschoenen vermindert kans op verwondingen aan polsen en handen met 48%. Speciale backprotectie, zoals de Furygan D3O protectie wordt inmiddels door een groot deel van de motorrijders gedragen en ligt standaard in onze winkels.

Het laten adviseren over het gebruik van motorkleding kan zeer verhelderend zijn. Het gebruik en rijomstandigheden kunnen wisselen waardoor een persoonlijk advies duidelijk kan maken welke motorkleding bij jou past.