Kids op de Motor?

De vraag die wij regelmatg krijgen in de winkel is "vanaf wanneer mogen kinderen mee?" Tijd om eens verder op dit onderwerp in te duiken dus!

Kinderkleding
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen mee op de motor?

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen mee op de motor? Vanuit de wet is hier niets voor geregeld, geen minimum leeftijd. De keuze blijft aan de volwassene bestuurder. Het is lastig te zeggen vanaf welke leeftijd een kind achterop de motor kan, ieder kind is anders. Veelal zie je dat een advies ergens ligt tussen de 10 en 12 jaar. Belangrijk is vooral dat het kind begrijpt wat achterop zitten betekent (goed vasthouden, meekijken met de bestuurder, niet tegenleunen, niet teveel bewegen). Maar ook dat de nek van het kind fysiek voldoende is ontwikkeld om het gewicht van een helm te kunnen dragen, zeker wanneer de bestuurder een noodstop moet maken. Denk dus als volwassene twee keer na voordat je een kind achterop neemt: het is een hele verantwoordelijkheid.

Geen wet, wel regels voor kinderen op de motor?

Oké, er is dus geen wet die bepaald wanneer kinderen achterop mogen, zijn er dan wel regels? Jazeker! Er zijn 2 regels m.b.t. kinderen op de motorfiets.

1. Het kind dient een goed passende en goed gekeurde helm te dragen

2. Het kind dient op een passagiersplaats te zitten waarbij het kind met de voeten bij de speciale voetsteunen moet kunnen.

Persoonlijk vind ik deze regels nogal minimaal. Voor kinderen is er genoeg kleding op de markt om net als papa of mama compleet gekleed op de motor te gaan. Denk hierbij aan motorjassen, -broeken, handschoenen, laarzen etc. En waarom zouden we ons kind minder beschermen dan onszelf?

Verantwoordelijkheid

Ouders of de voogd zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn of haar kind. Maar als "experts" op het gebied van motorkleding dragen wij natuurlijk ook een stukje verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid ligt bij ons om te kijken of de kleding goed past en genoeg beschermd. Een helm mag niet te groot zijn, maar ook zeker niet te klein. Een pak moet met de beschermstukken op de juiste plek zitten, laarzen mogen niet uitvallen als er toch een schuiver wordt gemaakt. Stuk voor stuk allemaal dingen waar je vanuit mag gaan dat de specialist op gebied van motorkleding naar kijkt en met een extra kritisch oog. 

Tip van vandaag: Neem je zoon of dochter altijd mee als je voor motorkleding gaat kijken, neem niet zomaar iets mee onder het mom van het past wel! Motorkleding is veiligheidskleding.