Helmen, Waar moet je op letten?
Collectie helmen
Helmen, wat verplicht de wet?

Het enige dat verplicht is volgens de Nederlandse wet is een ECE gekeurde motorhelm. Het nummer wat erachter staat is de versie van keuring. Zorg altijd dat er een ECE 22.05 keuring op de helm zit, dit is de nieuwste keuring van de motorhelm. De keuring is altijd achterop de helm te vinden. Een goedgekeurde motorhelm dus, dan blijft er nog best veel keuze over. Hoe maak je dan de juiste keuze die bij jou past? Let er altijd op dat de pasvorm van de helm bij jouw hoofd past, iedere helm, ieder model heeft zijn eigen pasvorm, zorg dat deze ook bij jouw hoofd past. Laat daarom altijd iemand mee kijken bij het aanschaffen van een helm, zodat je zeker weet dat jouw helm goed zit. Daarna is het nog van belang wat voor motor je rijdt. Een sportieve motor vraagt niet om een jet helm en een chopper niet om flitsende helm met allerlei kleurtjes. We zullen eens wat verder ingaan op de verschillende helmen en hun levensduur.

Motorhelmen

Soorten motorhelmen

Integraalhelmen: De basis motorhelm zoals iedereen deze kent is de integraalhelm, deze is uit één stuk gemaakt. De integraalhelm is het sterkst onder de helmen, omdat hier het hele gezicht bedekt is en geen breuklijn in zit. Deze helmen worden op alle soorten motorfietsen gedragen omdat ze er in verschillende vormen en stijlen zijn.  

Systeemhelmen: Een systeemhelm is een integraalhelm die opengeklapt kan worden, hierbij zit dus een breuklijn in de helm waardoor de kinnebak omhoog of naar achteren geklapt kan worden. Dit is gemakkelijk met bijvoorbeeld tanken, dan hoeft u de helm niet af te zetten. Daarnaast is een systeemhelm vaak gemakkelijk voor brildragers omdat hier net wat meer ruimte tussen zit voor de pootjes 

Dubbel gekeurde systeemhelmen: Een systeemhelm met een dubbele keuring betekend dat je met deze systeemhelm ook open mag rijden. Met de standaard systeemhelmen is dit niet toegestaan. Dit heeft te maken met de keuring, een standaard systeemhelm is gekeurd als integraalhelm, en dus niet als deze open staat. Een systeemhelm met een dubbele keuring heeft zowel een keuring voor een integraalhelm als voor een jethelm.  

Jethelmen: Een Jethelm of ook wel open helm genoemd is een motorhelm zonder kinnebak. Deze helmen zijn erg prettig voor het warme weer en tourritten te maken. Deze helmen zijn niet geschikt om grote stukken over de snelweg te rijden en is dus vaak een helm voor erbij. Hou er rekening mee dat bij deze helm het gezicht vrij is en dat deze dus ook minder veiligheid biedt tijdens een val. 

Systeemhelmen

Dubbel gekeurde systeemhelmen

Materialen & Levensduur van motorhelmen

Polycarbonaat:  De schaal van een motorhelm van polycarbonaat of thermoplast is een goedkopere schaal die in een vorm geperst wordt. Hiermee worden weekmakers gebruikt om het materiaal taai en sterk te houden. Door weersomstandigheden en UV licht verdwijnt dit langzaam uit de buitenste schaal en zal deze uitharden. Door het uitharding proces kan de motorhelm uiteindelijk een klap minder goed absorberen en opvangen. Het wordt aangeraden een polycarbonaat motorhelm maximaal 5 jaar te gebruiken. Hiermee is het van belang ook rekening te houden met hoeveel je rijdt. Rij je eigenlijk elk seizoen? Vervang dan je motorhelm na 4 jaar.  

+ Helmen zijn goedkoper                                  - Helmen moeten eerder vervangen worden 

                                                                             - Helmen zijn zwaarder dan glasvezel of carbon 

 

Polycarbonaat 2: De tweede optie van polycarbonaat is een helmschaal zonder weekmakers. Deze helmen zijn nog steeds goedkoper om te maken dan een glasvezel helm maar hier zijn geen weekmakers in gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de helmen langer mee gaan. De binnenschaal van een motorhelm is altijd gemaakt van polystyreen, dit heeft een uithardingsdatum. Vandaar dat je iedere motorhelm ongeacht van welk materiaal deze gemaakt zijn maximaal 9 jaar mag dragen, zo ook deze variant van polycarbonaat. 

+ Helmen gaan langer mee                                  - Helmen zijn zwaarder dan glasvezel of carbon 

+ Helmen zijn goedkoper 

 

Glasvezel: Deze vorm is duurder en wordt met de hand gemaakt. Deze motorhelm kan beter tegen verschillende weersomstandigheden. Over het algemeen is een motorhelm als deze ook lichter dan een motorhelm met een polycarbonaat schaal. Mocht je een keer een schuiver maken, dan kan een motorhelm met een glasvezel schaal een grotere impact opvangen dan een polycarbonaat schaal. Afhankelijk van het gebruik, kan een motorhelm met een glasvezel schaal 8 tot 9 jaar gebruikt worden. Uiteraard zal de motorhelm eerder vervangen moeten worden als deze veel wordt gebruikt. De levensduur van een dergelijke motorhelm heeft ook veel te maken met de binnenkant van de schaal. Deze schalen worden gemaakt van duurdere materialen, waardoor de motorhelm logischerwijs duurder wordt. Er zit niet alleen een verschil in prijs, maar ook in het comfort. De maten van de buitenschaal groeien ook vaak mee met die van de binnenschaal. Een kleinere maat heeft dus minder gewicht dan een grotere maat. Dit maakt verder niet uit voor de veiligheid. 

+ Helmen zijn sterker                                                              - Helmen zijn duurder 

+ Helmen zijn lichter 

+ Helmen bieden meer comfort 

 

Carbon De laatste vorm is carbon. Ook deze helmen worden met de hand gemaakt. Dit materiaal is nog lichter dan door voorgaande materialen. Carbon dempt een klap nog beter en verspreidt de impact over de hele schaal. In deze motorhelm zitten dure materialen, wat de motorhelm tot een dure motorhelm maakt. Deze motorhelm is nog lichter en comfortabeler. Ook bij dit materiaal wordt geadviseerd om de motorhelm na 8 tot 9 jaar te vervangen, wat uiteraard weer afhankelijk is van de mate in gebruik. 

+ Lichtgewicht                                                                          - Duurste segment 

+ Verdeeld de klap over de gehele helm 

Integraalhelmen

Welke helm past bij mijn motor?

Motorfiets

Integraal

Systeem

Jethelm

All-road   x x
Tour x x x
Tour-Sport x x  
Sport x    
Naked x   x
Chopper     x
Café-racer     x
Cruiser x x  
Motorscooter x x  

 

Jethelmen