CE- gekeurde motorkleding, hoe en wat uitgelegd
Wat is CE?

CE staat voor Conformité Européenne en is een conformiteitskenmerk (overeenstemming). Dit instituut, dat voortvloeit uit gerelateerde brancheorganisaties, ontwikkeld en handhaaft Europese normen. Het kenmerk wordt aangegeven middels een EN- nummer. Als er EN-normen zijn opgesteld (bijvoorbeeld de slijtvastheid van een stof of mate van bescherming van een schouderprotectie) en vastgelegd, kan de Europese Commissie hiervoor een keurmerk afgeven; Het CE-keurmerk.

Het CE-keurmerk geeft aan dat motorkleding volgens een vaste procedure is gekeurd. In ieder geval is het product opgesteld conform richtlijnen EN-norm en is er een derde partij betrokken geweest bij de conformiteitsprocedure.

Indien een producent van motorkleding aangeeft dat hij volgens een vaste procedure te werk gaat en zijn producten steeds op dezelfde wijze fabriceert, dan kan hij deze producten ook laten voorzien van een CE-keurmerk. Het CE-keurmerk alleen geeft dus geen informatie over de degelijkheid van een product. De normen waaronder een product is getest geven wel aan hoe veilig of degelijk een product is.

Verschillende levels van CE in motorkleding

Protectie voor motorkleding is bedoeld voor het absorberen van de energie die vrijkomt bij een botsing of een val van je motorfiets. Het level van de protectie geeft aan wat het impactvermogen is van de betreffende protectie. Er zijn voor de motorkleding 2 levels. CE- level 1 en CE level 2. Deze zijn getest op de normering 1621-2:2014. Beschermende kleding voor motorrijders tegen mechanische schokken gebaseerd op rug bescherming. De 1621 geeft aan dat het product is beoordeeld voor motorfietsgebruik en de -2 geeft het beschermingsgebied aan. Het jaar 2014 verwijst naar het jaar waarin de norm werd geïmplementeerd. De normen worden naar een aantal jaar herzien of bijgewerkt. Een CE level 2 geeft daarbij een hogere beschermingsgraad dan niveau 1. Elk type motorkledingstuk heeft daarbij zijn eigen EN-nummer.

CE-gecertificeerde motorkleding gemaakt na 2018 wordt vermeld als prEN- 17092 en bestaat uit 5 soorten beschermingsniveaus. AAA,AA,A,B en C. Deze beschermingsklasse verschillen afhankelijk van het type gebruik en beschermingsniveau. Daarbij is klasse AAA het hoogste beschermingsniveau.

Merken en keuringen

Voor je veiligheid scoort kleding die voldoet aan de AAA status het best. Vaak zijn deze kledingstukken wel zwaar en minder comfortabel in het gebruik. De keuze voor een product veranderd echter met nieuwe ontwikkelingen zoals het merk PMJ laat zien met haar laatste motorjeans . O.a de Cafe Racer, de Dallas en de Deux voldoen aan de nieuwste 17092 normering, zijn AAA gekeurd en zeer soepel omdat ze van Twarron gemaakt zijn. Deze nieuwe Aramidestof is een uitstekende toevoeging voor het comfortabel en veilig rijden van de hedendaagse motorrijder.

Een klasse A , zoals de Macna motorjassen Equator of Macna Habitat is vaak lichter dan de hogere klasse jassen en daarom ook comfortabeler om dagelijks te dragen. Om een klasse toe te wijzen aan een product wordt gekeken naar “Risicocategoriezones” van het kledingstuk, gebaseerd op mechanische belasting in geval van een impact. Deze zones variëren van 1 tot 4.

Zone 1 is gebaseerd op hoog risico zoals impact, slijtage en scheuren. Protectie moet 4 seconden meegaan op de schuurtest om te voldoen aan niveau 1-bescherming en 7 seconden om niveau 2 te halen.

Zone 2 is gebaseerd op een matig risico op beschadiging en zone 3 op een laag risico. Zone 4 kan gebruikt worden voor ventilatie en stretchpanelen.